28 d’agost 2006

 

Aotearoa

Aquest és el nom de Nova Zelanda en llengua maori. No fa gaire, veient un partit de rugbi del Torneig de les Tres Nacions entre la selecció d'aquest estat i la d'Austràlia, pensava com com en són de diferents les relacions amb els pobles originaris d'ambdós països. Mentre a Austràlia les manifestacions i els actes de protesta dels mal anomenats "aborígens" se succeixen de manera periòdica, a Nova Zelanda és tot una altra cosa. Fa gairebé 20 anys, el 1987, es va aprovar una llei que convertia el maori en oficial en tot el territori (sí, heu llegit bé, en tot el territori). A hores d'ara, per exemple, un dels resultats més visibles d'aquesta llei i de tot el que se n'ha anat desprenent és que s'ha doblat el nombre de parlants d'aquest idioma entre la població de 15 a 24 anys. Totes les instàncies de l'administració disposen de serveis de traducció i interpretació per tal de garantir el dret que la ciutadania a adreçar-s'hi en maori si així ho estima adient. Sense cost addicional ni altres traves, Microsoft ha traduït tant el Windows com l'Office (no hi res com tenir el suport de l'estat, noi!). Les autoritats responsables d'educació recomanen que els pares portin llurs fills a escoles on es practica la immersió lingüística: l'anglès ja l'aconsegueixen a base de televisió i cinema, els diuen. A la majoria de poblacions, hi ha serveis locals d'ensenyament de maori per adults ja que la majoria d'adults que el parlen, no l'escriuen correctament. Fins i tot l'himne de Nova Zelanda s'acostuma a interpretar en públic en ambdues llengües oficials! Si algú té més interès en el tema, us recomano que accediu al següent lloc web:
http://www.tetaurawhiri.govt.nz/english
Mestrestant, Kia Kaha!

Comments:
Kia Ora !
Bé, la situació és molt millor que a Austràlia. Suposo que el color de la pell encara separa més la gent. I suposo que cal ser-ne conscients per anar endavant. A Nova Zelanda el fet que siguin els maoris polinesis els fa més semblants. A part que de fet hi ha més respecte entre la població. Tot i que la situació no és idil.lica, però existeix aquest respecte entre ells. En tot cas, encara podem trobar el Bruce per la Santboiana?, i potser hauríem de ballar un aka abans de començar els partits, són espectaculars.
 
És evident que la situació no és ideal i els queda moltíssim per fer. Tanmateix, el que em sembla interessant és evidenciar que, en comparació amb Austràlia, han endegat un bon camí en la bona direcció. Pel que fa al Bruce, ja fa anys que no para a Sant Boi. I això de fer una haka abans dels partits... ara no podria ser ja que l'ha de dirigir sempre un maori: la tradició és la tradició.
 
Publica un comentari a l'entrada<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?